Latte kahve tek shut espresso üzerine bolca süt eklenerek yapılan bir kahve sunum çeşididir. Ülkemizde oldukça fazla tüketilen kahve çeşitleri arasında bulunan latte, sert kahve sevmeyenler tarafından tercih edilmektedir. Üzerinde yoğun bir süt köpüğüyle etkileyici bir görselliğe sahip olan latte, fındık, karamel ve vanilya gibi aromalarla servis edilebilmektedir. İtalyan klasikleri arasında bulunan kahveye adını veren latte İtalyancada ‘’süt’’ anlamına gelmektedir. Orijinal içim şekli kahvaltı içeceği olarak bilinse de, Türk kahvaltı kültüründe kahvenin yaygın olmaması sebebiyle gün içerisinde içilen sıcak içecek olarak tüketilmektedir.
Latte kahve yumuşak bir içimin yanın sıra yapılışındaki sanatsal görünüm, latte tüketiminin yaygınlaşmasında en önemli etkenlerdir. Lezzet ve aromanın kaybedilmemesi için taze çekilmiş kahveden yapılan latte, 70-72° sıcaklıkta buharda ısıtılan sütün krema haline gelmesinden sonra hazırlanan espressonun üzerine dökülmesiyle sunuma hazır hale getirilir. Kahvenin içerisindeki aromanın kısa sürede kaybolmasını engelleyen üst tabakadaki krema, adeta bir kapak conta görevi görerek, kahvenin son yudumuna kadar aromanın saklı kalmasını sağlar. Günümüzde modern kahve evlerinin yanı sıra alışveriş merkezleri ve birçok restoranın menüsüne giren latte, espresso bazlı olarak tüketilen kahveler arasında önemli bir pay sahibidir.
Latte kahve geleneksel kahve sunum şekillerinden farklı olarak uzun cam bardaklarla servis edilmektedir. İçerisinde bol miktarda süt olması sebebiyle her yaştan tüketiciye hitap eden latte, görsel etkisiyle kahve kültürüne farklı bir zenginlik katmaktadır. Kahvenin yüzyıllar süren serüveni içerisinde lezzetiyle kalıcı bir yer bulan latte, evlerde ve işyerlerinde kullanılmaya başlanan kahve makineleri sayesinde günlük tadılabilecek kahve ürünleri arasına girmiştir. Genç nüfusun benimsemesiyle her geçen gün daha popüler olan latte, kalabalık arkadaş sohbetlerinin aranan içecekleri arasında yer almaktadır.